Η Τέτα Δαδακαρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Αλάτι Δαδακαρίδης Α.Ε. παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μαρία Σμιλίδου στο πλαίσιο των βίντεο επιχειρηματικού ενδιαφέροντος της Ναυτεμπορικής. Μίλησε για τις προκλήσεις και τις επιτυχίες στο επιχειρηματικό της ταξίδι όντας η τέταρτη γενιά στο τιμόνι μιας εταιρείας με μεγάλη ιστορική κληρονομιά.
Ιστορική διαδρομή
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός κι έτσι η Τέτα Δαδακαρίδου μίλησε για τις απαρχές της δημιουργίας της επιχείρησης βουτώντας στα άδυτα της οικογενειακής κληρονομιάς. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο ανήκει στον προπάππου Κωνσταντίνο Δαδακαρίδη, ο οποίος ασχολήθηκε με το γενικό εμπόριο ήδη από το 1912 και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στην επεξεργασία και στο εμπόριο αλατιού. Όλα ξεκίνησαν από ένα κατάστημα στα Λαδάδικα. Στη συνέχεια ιδρύεται το εργαστήριο επεξεργασίας άλατος στη βιομηχανική περιοχή του Ευόσμου. Το 1978 η επιχείρηση μεταφέρεται δημιουργώντας σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης όπου παραμένει και μέχρι σήμερα συμπληρώνοντας αισίως 112 χρόνια λειτουργίας.
10.000 εφαρμογές του αλατιού
Όσο κι αν μας εκπλήσσει έχουν προσμετρηθεί περισσότερες από 10.000 χρήσεις του αλατιού. Στη συνέντευξη αναφέρθηκαν κάποιες από τις πιο σημαντικές χρήσεις και εφαρμογές του αλατιού, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο γνωστές. Ξεκινώντας από τη διατροφή μας, εκτός από το επιτραπέζιο, θαλασσινό ή ορυκτό αλάτι, το αλάτι βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα όπως τα αγαπημένα μας τυριά, τα αλίπαστα, οι ελιές, τα τουρσιά, τα αλλαντικά και τα σνακ. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν οι εφαρμογές στις διάφορες βιομηχανίες, όπως στη βυρσοδεψία, στην κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, στη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς επίσης και σε χρήσεις όπως η αποσκλήρυνση νερού και ο αποχιονισμός των δρόμων.
Η Δαδακαρίδης Α.Ε στο σήμερα
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου, η Τέτα Δαδακαρίδου μίλησε για την εξελιξη της οικογενειακής επιχείρησης μέσα από χρόνιες συνεργασίες και την επένδυση σε νέες τεχνολογίες αλλά και στον άνθρωπο. Πλέον η Δαδακαρίδης Α.Ε. απασχολεί 25 άτομα σε εγκαταστάσεις μεγέθους 20.000 τ.μ.
Πρώτη ύλη και διαδικασία παραγωγής
Η πρώτη ύλη προέρχεται από προσεκτικά επιλεγμένες αλυκές στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Στη συνέχεια το αλάτι περνά από τα διάφορα στάδια της διαδικασίας παραγωγής όπως πλύση, ξήρανση, κοκκίνισμα ή άλεση, ανάλογα με την εφαρμογή για την οποία προορίζεται.
Το παρόν και το μέλλον
Σήμερα η εταιρία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του βιομηχανικού αλατιού στην Ελλάδα και η δυναμική της παραγωγής της αγγίζει τους 80.000-100.000 τόνους αλατιού ετησίως. Έχει ήδη έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, κυρίως στα Βαλκάνια, και επόμενο στόχο της αποτελεί η κεντροανατολική Ευρώπη. Ακολουθώντας ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και στη διείσδυση σε νέες αγορές.
Οι προκλήσεις του ρόλου της CEO
Τέλος, η Τέτα Δαδακαρίδου μίλησε για τις προκλήσεις του ρόλου της στον ανταγωνιστικό, ανδροκρατούμενο χώρο του αλατιού αναφερόμενη και σε κάποιες αντιλήψεις που ευτυχώς τείνουν πλέον να αποτελούν τη μειοψηφία.
Μέσα από τα λόγια και την εμπειρία της διευθύνουσας συμβούλου, αποκτήσαμε πρόσβαση σε μια υγιή οικογενειακή επιχείρηση με μακρά ιστορία. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από μέσα και να στηρίζουμε το ελληνικό επιχειρείν.
Δείτε όλη τη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο.